opstina vrnjacka banja - privreda

Opština Vrnjačka Banja se može svrstati u red privredno relativno razvijenih opština u Republici Srbiji. Temelji privrednog razvoja Vrnjačke Banje postavljeni su pre 140 godina, kada Banja započinje razvoj turizma, kao okosnicu budućeg privrednog razvoja, na bazi koje se razvijaju ostale privredne grane. Danas, na početku 21. veka, Vrnjačka opština posluje iu oblasti poljoprivrede, industrije, zanatstva, građevinarstva, saobraćaja, trgovine, bankarstva, zdravstva, obrazovanja, nauke, kulture, informisanja i dr U stvaranju narodnog dohotka Raškog okruga učestvuje sa 15%. Privredna aktivnost opštine Vrnjačka Banja odvija se u 11 sektora, ali najveći uticaj na privredna kretanja imaju preduzeća iz prerađivačkog sektora i trgovine, koja zapošljavaju 55,5% ukupno zaposlenih, raspolažu sa 38% osnovnih sredstava, ostvaruju 70,5% ukupnog prihoda, 78 , 4% dobiti, 72,7% gubitka i 95,7% prihoda od izvoza. Ukupan broj zaposlenih prema poslednjim zvaničnim podacima (2009 g) iznosi 8568, od kog broja 42,6% čine žene.

Jedan od najpoznatijih proizvodnih subjekata u Vrnjačkoj Banji svakako je “Mineralna voda Vrnjci”. Pre skoro četiri decenije, krenuo je da se realizuje san Vrnjčana da se mineralne vode Vrnjačke Banje flaširaju i prodaju na tržištu. Godine 1970. pušten je u rad pogon za flaširanje mineralne vode koji je imao jednu proizvodnu liniju kapaciteta 4500 boca na sat. Obzirom da je voda brzo osvajala tržište, ukazala se potreba za novim proizvodnim kapacitetima, tako da je 1973. godine započeta izgradnja nove fabrike koja je završena 1974.godine. Sredinom 1999. godine otvorena je nova proizvodna hala površine 6000m ² u kojoj je smešten pogon za flaširanje vode i proizvodnju bezalkoholnih pića.

“ATP Morava” ili nekada “Autoprevoz” je preduzeće koje je prve uspone zabeležilo u drugoj polovini prošlog veka. Iz prvobitnog komunalnog preduzeća Goč osnovanog 1948.godine, izdvojilo se posebno preduzeće “Morava” koje je radilo samostalno sve do 1968.godine kada je ušlo u veliki sistem čačanskog “Autoprevoza”. 1983. godine izgrađena je nova autobuska stanica, čija je zgrada posedovala sopstveni motel i niz drugih delatnosti za proizvodnju peciva, kao i restoranske usluge, što je povećalo turističku ponudu i uticalo na razvoj turizma.

Najveću ekspanziju u razvoju saobraćaja u Vrnjačkoj Banji “Autoprevoz” doživljava krajem 80-ih godina HH veka, kada je obnovljen vozni park modernim visokoturističkim autobusima. Кrajem HH veka, poslovni prostor je proširen za 4000m ², otvoren je pogon za reparaciju autobusa, otvorene su međunarodne linije za mnoge evropske gradove i još jednom je obnovljen vozni park od svetski poznatih proizvođača kao što je Mercedes. “Autoprevoz” je prvi put doživeo neuspašnu privatizaciju 2004.godine, a zatim ponovo 2005.godine.

Modna kuća “Todor” osnovana je 1989.godine i bavi se proizvodnjom i prodajom dečije, ženske i muške odeće i veša. Odevne predmete koje kreiraju poznati modni kreatori Todor distribuira širom Srbije, u Crnoj Gori, BiH, Makedoniji, Francuskoj, Rumuniji, Češkoj, Rusiji, Engleskoj, Austriji. “Todor” učestvuje na brojnim međunarodnim sajmovima, zapošljava oko 200 radnika u fabričkom pogonu u Vrnjačkoj Banji i oko 600 radnika u kooperativnim pogonima širom zemlje.

Još nekoliko prestižnih firmi iz ovog mesta poslednjih godina izborilo se za status preduzeća sa dobrom poslovnom klimom. Tu su pre svega “Interklima”, “Beli Bor”, “Orion dugme”, “Artinjan”, “Metalotitan”, HTP “Fontana”, “Trmka kabl”, “MAG – Đorđević”, “Mabosa”, “Ekoteh”, “Omega”, “Jela stil” kao i mnoge druge firme koje važe za pouzdane i solidne poslovne partnere i van granica Vrnjačke Banje.
U Vrnjačkoj Banji, u 2012. godini, posluju filijale sledećih banaka: AIК banka, Agro banka, Banka Intesa, Credi banka, Eurobank EFG, Кomercijalna banka, NLB, Vojvođanska banka, Čačanska banka, Unicredit bank Srbije, Societe Generale bank.

Tokom 2005. godine u opštini je poslovalo 281 preduzeće, što je činilo 13,2% ukupno aktivnih preduzeća u Raškom okrugu. Od toga 272 u privredi a 9 u društvenim delatnostima. Prema poslednjim podacima iz maja 2012. godine u opštini Vrnjačka Banja delatnost obavlja 408 preduzeća i 999 preduzetničkih radnji. Može se primetiti da je došlo do porasta privatne svojine u odnosu na društvenu, kao rezultat, pre svega, procesa privatizacije, ali i pojačanog interesovanja vrnjčana za započinjanjem sopstvenog biznisa.

Svi podaci u tekstu preuzeti iz publikacije: Opštine u Srbiji 2001, 2002, 2003, 2004, 2005,2006 i 2010., Republički zavod za statistiku Srbije, Beograd,

  • Baza podataka opštinske administracije, Opština Vrnjačka Banja
  • Investirajte u Vrnjačku Banju
  • Poslovne vesti
  • Finansijski podsticaji
  • Pitanja i odgovori
  • Industrijske zone
  • Baze podataka
  • Poljoprivreda
  • Radna snaga u Vrnjačkoj Banji
  • Osnivanje i registracija privrednih društava