Najlepši park u Srbiji – park u Vrnjačkoj Banji

park-vrnjacka-banja

Vrnjačka Banja liči na najveće turističke centre Evrope svedoči oko 15.000 gostiju godišnje koji u najvećoj banji Srbije borave. Jedan od razloga je svakako bogatstvo sadržaja, mada presudan faktor jeste činjenica da Banja poseduje ogromne provršine od oko 60 hektara bez saobraćaja. Osim po izvorištima mineralne vode, lečilištima i kulturno-istorijskim spomenicima, Vrnjačka Banja je nadaleko poznata po svojim parkovima, koji su urbanističkim projektima utemeljeni još u drugoj polovini 19. veka Mnogi kažu a ostali se slažu sa time, da ćet Vrnjaču Banju najbolje upoznati putem vožnje fijakerom koji polazi od Mosta ljubavi i vozi vas kroz prirodu sve do Vrnjačkoj parka.

park vrnjacka banja

Uživaćete u vožnji kroz zelenilo, mir i tišinu u prijatnoj hladovini, bogatim mirisima i bojama koja se razlikuju u zavisnosti od godišnjeg doba. Centralni park je u potpunosti rekonstruisan, koji predstavlja simbol Banje više od jednog veka. Danas, on je rasjišniji nego ikada. Obogaćen je novih fontanama, travnjacima kao i specijalnim osvetljenjem. Takođe, rađeno je i na rekonstrukciji Rimskog izvora , a naravno i na mnogim drugim detaljima kako bi se ovaj par učini, ali i postao najuređeniji park u čitavoj Srbiji. Sređivalo se i korito Vranjačke reke koje je smešteno uz stazu za šetanje, ali bitno za spomenuti jeste i to da je izgrađene biciklistička staza čija dužina iznosi preko dva kilometara. U sklopu parka nalaze se ujedno i Japanski vrtovi koji imaju vodopade, jezerca, kamene staze, akpije kao i mostiće. Centralni Banjski park koji je uređen u francuskobaroknom stilu udaljen je od Japanskog parka svega 300m, a deli ih park u engleskom stilu, u kome se nalaze dečiji i teniski tereni. Svako da prilikom šetnje treba da posetite i letnjikovac Jovana Belimirovića, poznatijeg kao Zamak kulture koji je smešten na padini izdad toplog izvora. Vrnjački park prepun je lipa, jorgovana, cveća kao i različitog žbunastom rastinja. Vranjačke rečice nalaze se uz samo šetalište, okružene stablima lipa.

cvece u parku vrnjacke banje
Moramo spomenuti da su se tim putem nekada vozili i Ivo Andrić, kao i Desanka Maksimović i mnogi drugi … Sve vam je smešteno na jednom mestu usklađeno sa mnogo pažnje i ljubavi, pa ako do sada niste posetili Banju očekujemo vas. Prilikom šetnje parkom neophodno je širom otvoriti oči kako biste uživali u svim zvucima i tišini koja vas okružuje i tada shvatićete svaki epitet kojim smo park Banje opisali.
Ovo kulturno-istorijsko nasledje, u kome se odvija bogat kulturni program, dopunjeno je prirodnim lepotama u vidu stoletnog drveća, ukrasnog cveća i oblikovanog šiblja.