cedef vrnjacka banja

Četvrti CEDEF međunarodni energetski Forum „VODA – ENERGIJA, EFIKASNOST I ODRŽIVOST U JIE“ biće otvoren 20. septembra u Vrnjačkoj Banji u Hotelu Zvezda.
Zemlja partner ovof Foruma je Italija a održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine Republike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine APV.
Generalni pokrovitelj skupa je JP Elektroprivreda Srbije, a organizuje se u saradnji sa JVP
„Srbijavode”, Institutom za vodoprivredu „Jaroslav Černi” i opštinom Vrnjačka Banja.
Forum će otvoriri prof. dr Zorana Mihajlović, ministar Razvoja, energetike i zaštite životne sredine Republike Srbije i dr Željko Kovačević, ministar Energetike, industrije i rudarstva Republike Srpske.
CEDEF ima za cilj da ukaže na značaj i stavi u fokus ključne teme u domenu odgovornog upravljanja vodom u zemlji, regionu, ali i na globalnom nivou jer je Odlukom Ujedinjenih nacija 2013. godina proglašena “Godinom saradnje u oblasti voda”:
Kako se prosečna godišnja stopa rasta tražnje za energijom u regionu JIE procenjuje na 2.3%, što je duplo više u odnosu na prethodnu deceniju, to je potreba za iskorišćavanjem vodnog potencijala za proizvodnju energije veća nego ikada. Zato je izgradanja mini hidroelektrana od velike važnosti za obezbeđivanje energetske stabilnosti u regionu. Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životnesredine RS je vеrifikovalo konačnu listu potеncijalnih invеstitora za izgradnju MHE na ukupno 213 lokacija, dok je u pripremi i tender za oko 100 novih lokacija. Nužne su i nove tehnologije koje će omogućiti podizanje efikasnosti u korišćenju vode i njenom tretmanu jer se potrošnja vode 2 puta brže povećava nego broj stanovnika, dok se samo 10% otpadnih voda prerađuje, a značajan broj lokalnih samouprava nema razvijenu ni kanalizacionu infrastrukturu.
Kao i ranijih godina očekuje se učešće više od 400 predstavnika ministarstava, državnih agencija, lokalne samouprave, nosioca projekata, investitora, ambasada, industrije, banaka, komora, ekspertsko-razvojnih organizacija i međunarodnih i nacionalnih medija.
Na Forumu će govoriti Jovanka Arsić – Karišić, predsednik Upravnog odbora CEDEF-a predsednik Opštine Vrnjačka Banja, Boban Đurović, prof. dr Zorana Mihajlović, ministar
, dr Željko Kovačević, ministar predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine Ministrstva ekonomije i energetike Crne Gore, Ambasade Italije u Srbiji,
Elektroprivreda Srbije, firme Schneider Electric, Saša Ajdarić, inženjer prodaje, DDOR-a,
Zatim predstavnici Srbijavoda , Instituta „Jaroslav Černi“ , Vojvodina Voda, i drugi.