Najveća Vrnjačka manifestacija – Karnavel u Vrnjačkoj Banji

vrnjacki karneval

Vrnjački Karneval svake godine okupi veliki broj turista, gostiju Banje, koji su željni dobrog provoda i još bolje usluge. Tokom karnevala približno okupi se oko 200 000 posetilaca. Od osnivanja moderne banje u Vrnjcima koje se vezuje za 1868. godinu vrnjčani su pridavali veliki značaj balovima, maskenbalima kao i ostalim mnogobrojnim manifestacijama. Ovaj duh se zadržao i do današnjih dana. Karneval se odvija u julu mesecu i traje svega sedam dana, a za to vreme Banja postaje sedište svih dešavanja i okupljanja. Za to vreme u Vrnjačkoj Banji održavaju se maskenbali, koncerti, festivali, predstave, ako i druge brojne manifestacije …

vrnjacki karneval povorka
Cenatr dešavanja jeste svakako karnevalska povorka koja privlači veliku pažnju posetilaca. Broj karnevalskih grupa iz celog sveta, svake godine sve više se povećava, pa samim tim činjenice da se na raspolaganje stavlja mnoštvo raznolikog programa, garantuje se dobar provod. Kao i učesnici tako se i posetioci okupljaju iz različitih delova sveta, od mladih preko starih. Po priči starih Vrnjčana početkom ’60-ih godina Vrnjačka Banja postaje karnevalski grad. Tokom narednih godina organizovano je svega nekoliko karnevalskih povorki, ali na žalost ova manifestacija ubrzo počinje da gubi na značaju, opada posećenost i gasi se. Sve dok Turistički centar Vrnjačke Banje nije preuzeo inicijativu i ponovo pokrenuo održavanje karnevalske manifestacije. Turisti će moći da vide dečji maskenbal, ulični fudbal, nastup akrobatskih grupa, karnevalsko penjanje uz veštacku stenu, izložbu cveća i hortikulture, izložbu venecijanskih maski. Organizatori su Turistička organizacija Vrnjačka Banja uz podršku Skupštine opštine Vrnjačka Banja. Prvi “Međunarodni Vrnjački karneval” održan je u periodu od 12.07. do 17.07.2005. godine, koje je ujedno povezao preko 40 različitih zabavnih, kulturnih i sportskih manifestacija. Središte dešavanja je svakako Međunarodna Karnevalska Povorka.
Tokom karnevalskih dana biće priređeno oko 60 različitih događaja, na kojima će, pored plesnih grupa, nastupiti i rok sastavi, grupe koje sviraju elektronsku i hip hop muziku, a biće i klasične muzike.

Vrnjacka Banja karneval

Tokom trajanja karnevala biće održano još 60 manifestacija, pa će turisti moći da vide dečji. Na sceni u Vrnjačkoj Banji će tokom karnevalskih dana nastupaju poznate ličnosti. Prethodnih godina prvi put su bili organizovani i rimski dani “Veni Vidi Vrnjci” na kojima će biti predstavljana rimska tradicija Vrnjačke Banje i Niša. Mnogo turista iz raznih zemalja uživalo je proteklih dana u najvećoj i najpopularnijoj banji Srbije, a njihovo uzbuđenje kulminaciju je doživelo za vreme karnevala.

deceija povorka na vrnjackom karnevalu

Gostoljubivost meštana je ipak najveći utisak koji turisti nose sa sobom. Takođe, gosti iz Slovenije, Kipra, Hrvatske, Austrije i mnogih evropskih zemalja, ostajali su bez daha šetajući se Promenadom. Ukoliko Vas zanima još puno aktuelnosti vezanih za Vrnjački Karneval, kao što je program, vesti, vreme održavanja, pogledajte ovde.