U Vrnjačkoj Banji se tokom godine organizuju brojne kulturne i sportske manifestacije, koje okupljaju mnoge ugledne ličnosti iz oblasti kulture. Najpoznatije su: „Festival filmskog scenarija“, „Vrnjačke kulturne svečanosti“, „Elegantove svečanosti“, „Festival knjige“, „Festival likovnog stvaralaštva“, „Međunarodni festival klasične muzike“, tu je i nezaobilazni Vrnjački karneval, koji uz Guču i Exit predstavlja najveću turističku manifestaciju u Srbiji. Program Zamka kulture poznatiji kao zamak Belimarković, koji je jedinstvena institucija kao galerija, muzej, muzička dvorana i akademija umetnosti, obuhvata veliki broj izložbi, muzičkih i dramskih programa u Vrnjačkoj Banji.
Vrnjačka Banja je tradicionalno vrlo privlačan centar za odmor i sportsku rekreaciju . Sve kulturne i sportske manifestacije u Vrnjačkoj Banji prati bogat i sadržajan program, koji je zabavan i interesantan za sve posetioce, naročito za mlade tokom letnjeg i zimskog raspusta. U Vrnjačkoj Banji ljubitelji sporta imaju uslova za sport i rekreaciju. Vrnjačka Banja ima bogatih sportskih sadržaja kao što su: tri travnata fudbalska terena, atletska staza, kuglana, stoni tenis, bodi bilding, tereni za male sportove (košarka, odbojka, rukomet, tenis), mogućnost vožnje bicikla, otvoreni i zatvoreni bazeni…
Ski staza na Goču privlači veliki broj ljubitelja zimskih sportova, a poseban doživljaj i uživanje je skijanje noću. Takođe, na Goču postoje i uslovi za lov u uređenom lovištu.
Svi posetioci Vrnjačke Banje koji vole reku i sportski ribolov mogu uživati u Podunavačkim barama, koje se nalaza na Zapadnoj Moravi, 10 km od Vrnjačke Banje, gde se održavaju velika sportska takmičenja.
Osim pansionskih usluga i terapija gostima Vrnjačke Banje na raspolaganju su: Velnes centar i Akva centar.
Za sve one koji žele nezaboravan provod mogu posetiti veliki broj ugostiteljskih objekata u Vrnjačkoj Banji kao što su: kafei, diskoteke, restorani, picerije, ulični umetnici…
Vrnjačka Banja obiluje kulturnim spomenicima, parkovima i mestima za šetnju. Jedna od najvećih atrakcija je takozvani „Most ljubavi“, na kojem se zaljubljeni parovi zariču na večnu ljubav postavljanjem katanca. Bogatstva vrnjačke Banje su prostrani i raskošni parkovi, a čari Banje najbolje možete doživeti prelepom vožnjom vrnjačkim fijakerima.
Posetioci Vrnjačke Banje mogu obići najpoznatije crkve i manastire kao što su: Hram rođenja presvete Bogorodice, Žiča, Studenica, Ljubostinja, Stubal, Lazarica, kao i ostatke tvrđava Ras, Maglic, Brvenik i Koznik.