cired 2012 vrnjacka banjaSvake druge godine CIRED ( Medjunarodna Srbija konferencija za elektrodistribuciju) Srbija organizuje savetovanje o elektrodistributivnim mrežama gde su predstavljena najnovija dostignuća i najbolje prakse u tehnologiji i upravljanju tehničkom stranom elektrodistibucije. Između konferencija, CIRED organizuje posebne radne grupe na aktuelne teme koje su od ključnog značaja za elektrodistibutivnu zajednicu. Tako je ive godine, naime u Kongresnom centru hotela Zvezda u toku je CIRED 2012 . Na ovom 8.Savetovanju prisutne su vodeće domaće i svetske kompanije koje se bave ovom delatnošću Simens,Sriston,ABB,BBN,FMT i drugi.
I ove godine najaktuelnije pitanje je kako unaprediti elektro mrežu a da kupci budu što zadovoljniji.
Zemlje regiona se nalaze na sličnom tehničkom nivou razvoja i prakse distribucije električne energije i sa sličnim problemima u eksploataciji i upravljanju distributivnim mrežama ali na različitim stepenima procesa restrukturiranja, deregulacije i privatizacije elektroprivrede i pred sličnim izazovima otvaranja tržišta električne energije. Savetovanje treba da obezbedi razmenu znanja i iskustva o zajedničkim problemima razvoja tehnologije, reorganizacije i modernizacije distribucije električne energije u regionu.
Inače svrha CIREDa je da radi na povećanju poslovnih sposobnosti, veština i znanja onih koji učestvuju u aktivnostima CIREDa.
Nacionalni komitet CIRED Srbije je profesionalna i stručna organizacija, posvećena razmeni znanja i iskustva u oblasti distribucije električne energije. Okuplja istaknute stručnjake iz elektrodistributivnih organizacija, elektrotehničkih fakulteta i instituta, projektnih, izvođačkih i proizvodnih organizacija sa teritorije Srbije i regiona.